Perheratsastustunnilla Romsin hevostallilla

Meillä oli toukokuun alussa tyttäremme pitkäaikaisen toiveen täyttymys, kun järjestimme tilaisuuden varata koko perheellemme tunnin Romsin tallilta. Varaaminen oli mutkatonta, Tallin emäntä Henna kysyi ratsastajien kokemuspohjan ja valitsi jokaiselle sopivan ratsun ja taluttajat meille vähemmän ratsastaneille.

 
Saavuimme Tervolan kylän kupeessa sijatsevalle maatilalle hyvissä ajoin, jotta ehdimme etsiä kaikille sopivat varusteet, kypärät, suojaliivit ja hanskat. Siirryimme hevosten luo ja saimme osallistua hevosten varustamiseen ja mittailimme jalustimet valmiiksi kaikille. Jännitystä oli runsaasti ilmassa, kun nuorimmaisemme, Alina 9 vuotta oli niin paljon halunnut nähdä isoveljen Heikin hevosen selässä pitkän aikaa. Heikillä puolestaan jännitti, kun oli mennyt puhumaan, että ratsastushan on ihan helppoa, ei tarvitse kuin istua hevosen selässä. Mitäpä luulette oliko mielipide sama vielä tunnin lopussa?

 

Vanhin lapsemme Moona, 15 vuotias, on harrastanut ratsastusta viime syksystä lähtien Romsin tallilla kaksi kertaa viikossa ja on meistä tietysti selkeästi edistynein ja hallitsee ja tuntee jo tallin hevoset ja tavat. Alinakin on harrastanut viime syksystä saakka ja ratsastuksesta on tullut hänen tärkein ja rakkain harrastus. 
Tallin ilmapiiri on iloinen ja rento, opastava ja ymmärtävä. Tilan emäntä Henna on todella hyvä ja kärsivällinen sekä selkeä ohjaaja, joka on käynyt myös erityisratsastukseen tarvittavia koulutuksia. Sen huomaa hyvin siitä kuinka hän osaa ohjata meidän vilkasta nuorimmaista, Alina jaksaa keskittyä hyvin ratsastukseen koko tunnin ajan ja oppiminen on ollut nopeaa, kun Henna osaa säilyttää sekä mielenkiinnon että sopivan haastavuuden oppimisessa. Alinalla on paljon tavoitteita ratsastuksen suhteen, joka auttaa keskittymistä ja pitkän aikavälin tavoitteita kohti etenemistä.

Matin kanssa meille jää oikeastaan vaan nautiskelijoiden rooli, niin ihana seurata meidän kolmikkoa, jotka kukin omalla tavallaan tallilla toimivat.

Kerrotaan hieman tilan historiasta, itselle tila on tuttu ensimmäisenä virallisena työpaikkana yli 20 vuoden takaa, kun toimin maatalousyrittäjänä. Romsin tila on muuttunut siitä kovasti ja tässä Hennan kertoma tietoisku:

Tila on perustettu 1950-luvulla ja eläimet ovat vaihtuneet lypsylehmistä lampaiden kautta ylämaankarjaan ja hevosiin. Luomutuotantoon tila on siirtynyt 1990. Tila on perheyritys kahdessa polvessa. Sesonkiaikana tilalla työskentelee 1-3 ulkopuolista työntekijää. Tilan päätuotantosuunta on luomulihan tuotanto. Liha jalostetaan paikallisessa yrityksessä ja myydään suoramyyntinä. Kananmunia tuotetaan pienimuotoisesti, Tilalla on oma tilamyymälä. Urakointina teemme niittoa, pyöröpaalausta, lumenaurausta ym.traktoritöitä ja kaivinkonetöitä.

Toinen tuotantosuunta on hevostalous. Tilalla toimii hevostalli , jossa on sekä ratsuja että ravihevosia. Ratsastustunteja ja -leirejä järjestetään ympäri vuoden. 

Olemme pyrkineet kehittämään tilaa esteettömämpään suuntaan, jotta jokaisella olisi mahdollisuus hyödyntää tilan palveluja. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus lisätä erilaisia para-ratsastukseen ja GREEN CARE toimintaa liittyviä palveluita.

Tärkein pyrkimys tilallamme on huomioida jokainen asiakas siten, että hän tuntee olonsa tervetulleeksi. Pyrimme luomaan yhteisön, johon jokainen voi turvallisesti tulla ja haluaa palata.
Tervetuloa tallille, sellaisena kuin olet.

 

Tunnin aikana pääsimme opettelemaan hevosen ohjausta, taitotason mukaan meidät jaettiin kahdelle puolelle, mutta niin että olimme kuitenkin samassa aitauksessa jossa oli laitettu erilaisia tehtäväratoja meille. 
Pikkuhiljaa alkoi Heikille selvitä, ettei se ihan pelkkää istumista olekaan, vaikka siskojen ratsastus jo kovin helpolta näyttääkin. Henna on kertonut, että siltä sen kuuluukin näyttää, kun oppii ohjaamaan hevosta ja kuin ratsukko eli ratsastaja ja hevonen olisivat yhteisymmärryksessä.

Tunti kului yllättävän nopeasti, kaikki nautittiin, opittiin ja olimme erittäin tyytyväisiä kokonaisuuteen. Jokainen meistä sai nostettua ravin ja itse sain ratsastaa Suomenhevos ruunalla, Onnilla, jonka kanssa minulla on kokemusta jo muutaman tunnin verran, tänään oli juurikin se paras kerta, kun hallitsin ja osasin ohjata jälleen astetta paremmin kuin edellisellä kerralla.

Moona ja Alina näyttivät jo ihan asiantuntijoilta meihin muihin verrattuna ja oli mahtava katsoa miten heillä oli hevoset niin hyvin hallinnassa ja Moonalla onnistuu monet askellajit ihan laukkaamiseen asti. 

Myönnettävä on, että moni lihas tuntui tunnin jälkeen, suorastaan tuntui löytyvän uusia lihaksia jostain syvältä. Ratsastus on siis myös todella mukava liikuntamuoto, siinä saa todella monet lihakset liikkuvuutta ja liikettä. Lämmin tulee sekä ratsulle että ratsastajalle.

Lämmin kiitos Romsin tallin väelle, taluttajille, hevosille ja poneille, olette kaikki todella ihania ja me tulemme uudestaan.

Romsin tallin sivuihin pääset tutustumaan täältä ja löydät myös tiedot leireistä ja muista palveluista. Hennalta voit tiedustella vapaita paikkoja tunneilta ja leireiltä. Tunteja on niin aloittelijoille, kuin jo kokeneemmillekin ratsastajille. Instagram: @romsinluomutila

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista